注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

如果°主角是我ˇ

 
 
 

日志

 
 
关于我

忽然..會喜歡上一些人..又會忽然..討厭一些人 總覺得 想像中的..永遠會比她本身的要美好 有時候,寧願對她的印象..只停留在初認識的那個時候

网易考拉推荐

国兵国羽  

2009-05-15 21:45:35|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

       可以话,乒乓球同羽毛球响中国,响亚洲都系好受欢迎,而且实力好强劲..就今年嚟讲,响结束无耐嘅世兵赛响所有项目上都抱揽咗冠亚军,而今次羽毛球苏迪曼杯,三场比赛落嚟,中国队以所有项目未输一场嘅实力进入四强..两个项目都可以话系我哋中国玩晒..面对咁强大嘅中国,世界开始对些议论纷纷..话再咁落去会对依D运动嘅发展,同埋向世界嘅推广不利..减低外国对乒乓球同羽毛嘅热情..同关注度..

       无错,咁讲系无错,但系我哋又可以点做呢?咁样听落,好似搞到中国赢系有错咁..唔同要故意输球,等其他国家拿奖,嚟提高佢对依两个运动嘅热情?我觉得咁嘅话,虽然可能真系会令更多国家对乒羽运动嘅关注,但咁做无疑系对体育嘅侮辱,而从令一个角度嚟讲,系对对手嘅侮辱..当然,我哋唔会咁做,但好多国家都好想通过某D改革想令本来强大嘅国家变得不再强大..

       乒羽唔同篮球足球,乒羽靠嘅系个人实力..其实乒乓球同羽毛球要打得好,我觉得靠嘅都系平时对各种技术嘅训练,同埋球员对战术嘅运用..而且好讲天赋..咁样嘅运动,可以讲系属于天才嘅运动.一直以嚟都系新起天才崛起打败以前嘅天才,依个定律适用于任何关于个人嘅运动..就羽毛球嚟讲,林丹系天才,李宗伟系天才,陶菲克,鲍春来,依D羽坛顶尖嘅高手有边个唔系天才?有边个真系有原本好差,但经过不停咁训练就变成顶尖高手噶?..可以讲话无,如果无天份嘅话,最多就系做到一流高水,但系系唔会做到超一流..

       讲到天才,就好想讲埋火影,个个都知,佐助系天才,而鸣人系蠢才,但其实错了,鸣人一样系天才,从螺旋丸,到螺旋手里剑,到依家嘅仙人模式..睇起嚟,每一样都练得很辛苦,但如果要其他人嘅话,我谂再辛苦都练不识,而且大量嘅查克拉就系鸣人嘅天赋..不言败嘅精神都系鸣人成为强者嘅天赋..讲到尾,鸣人都系天才,只不过系慢热型,讲咗咁多,想讲明嘅就系其实个人的体育运动,都是由天才嚟统治,而天才的降临,不会只选中国..

所以话虽然依家中国系好强,但系迟下,外国始终都会有天才嘅出现,到时天时地利人和,其他国家都好有可以成为同如今中国咁样嘅状况..嘅然系咁,依家搞咁多嘢嚟做咩呢?

  评论这张
 
阅读(43)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017